Selkeä kieli

Hyvän virkakielen tulee olla selkeää, asiallista ja ymmärrettävää. Myös muissa kielen käytön yhteyksissä selkeä kieli tekee teksteistä saavutettavia mahdollisimman monille lukijoille. Selkeä kieli on ymmärrettävää yleiskieltä, joka ei sisällä erikoista sanastoa tai vaikeaselkoisia rakenteita.

Pikaohje selkeään yleiskieleen

Kun haluat kirjoittaa selkeästi, suosi:

  1. tavanomaista ja helposti ymmärrettävää sanastoa
  2. aktiivimuotoisia verbejä
  3. sivulauseita lauseenvastikkeiden sijaan
  4. lyhenteiden aukikirjoittamista ja uusien termien selittämistä ainakin ensimmäisen maininnan yhteydessä
  5. informaation sujuvaa kulkua: kerro ensin tutut asiat ja laajat kokonaisuudet, sitten uudet asiat ja pienet yksityiskohdat.

Jotkin kielenkäytön keinot tekevät tekstistä puolestaan tarpeettoman vaikealukuista. Vältä siis ainakin harvinaista sanastoa ja ammattijargonia, mikäli tekstisi ei ole suunnattu yksinomaan erityisalan asiantuntijoille. Myös erikoiset tai vanhentuneet kielikuvat voivat turhaan hankaloittaa lukemista: lukijasi ei välttämättä tiedä, miten illallinen Manulle tulikaan tai miten pitkä on nälkävuosi. Pitkät ja polveilevat lauseet sekä monisanaiset määriteketjut ovat myös omiaan hämärtämään tekstiä.

Ennen kaikkea pohdi, kenelle tekstisi on suunnattu. Mikä tekstin tarkoitus on? Paljonko lukija tietää aiheesta ennalta? Onko lukijalla aikaa paneutua tekstiin vai selaako hän sen nopeasti läpi? Saattaako tekstisi päätyä aihetta tuntemattoman lukijan luettavaksi? Edustaako tuottamasi teksti koko organisaation kantaa?

Muista, että myös kiireiset asiantuntijat arvostavat selkeää tekstiä, josta tärkeimmät tiedot löytää nopeasti.

Selkokieli ja selkeä kieli ovat eri asioita

Arkipuheessa käytetään usein termiä selkokieli, kun tarkoitetaan helposti ymmärrettävää kieltä. Selkokieli ja selkeä kieli eivät kuitenkaan ole sama asia. Selkeä kieli on ymmärrettävää yleiskieltä, joka ei sisällä erikoista sanastoa. Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Selkokeskuksen sivuilla on lisää tietoja.

Kotuksella on todella laaja ja kattava virkakieli-osio, johon kannattaa tutustua. Selkeä, ymmärrettävä ja asiallinen virkakieli on keskeinen osa verkkopalvelun saavutettavuutta!