Esitysohjelmat

Esitysohjelmat on kattotermi toimisto-ohjelmille, joita käytetään etenkin esitystiedostojen eli diaesitysten luomiseen. Esitystiedostoja käytetään suullisen esityksen tukena, mutta niillä tehtyjä tiedostoja usein myös julkaistaan verkossa joko yhdessä esitystallenteen kanssa tai aivan itsenäisenä esityksenä. Toisinaan esitysohjelmilla myös laaditaan kirjallisia esityksiä, kuten raportteja tai tarjouksia, joihin ei lainkaan liity esitystilannetta.

Tämä osio sisältää ohjeita ja vinkkejä, joiden avulla voi luoda saavutettavia, verkossa julkaistavia esitystiedostoja ohjelmilla Microsoft PowerPoint, Google Slides, Apple Keynote ja LibreOffice Impress (tulossa).

Vinkkejä esitystilanteisiin

Saavutettavuusvaatimukset koskevat verkossa julkaistavia tiedostoja, mutta saavutettavuus on tärkeää huomioida myös esitystilanteessa, vaikka esitystiedostoa ei verkossa julkaistaisikaan. Esitystilanteessa korostuu erityisesti tekstin määrä ja selkeys, riittävän hyvät kontrastit sekä se, että esitysdiojen sisällön kertoo yleisölle ääneen.

Saavutettavuuden huomioinnista esitystilanteissa ja suullisten esitysten tukena olevissa esitysdioissa voit lukea vinkkejä artikkelista Kuinka järjestää saavutettava webinaari, erityisesti kohdasta Ohjeita ja vinkkejä webinaariesiintyjälle. Artikkelin teemana ovat webinaarit, mutta ohjeista useimmat soveltuvat myös ”live-esiintymisiin”.