Saavutettavuus sosiaalisessa mediassa

Piirros, jossa ihmishahmo seisoo kannettavan tietokoneen päällä katse näytön suuntaan. Läpinäkyvän näytön takana on maisema, jossa näkyy puita ja rakennuksia.

Sosiaalisen median käyttö julkishallinnon viestinnässä on arkipäivää ja tärkeä osa viestinnän kokonaisuutta. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että tärkeät päivitykset ja tiedot löytyvät myös organisaation omilta verkkosivuilta. Esimerkiksi SlideShare-esitykset kannattaa tarvittaessa julkaista myös omilla verkkosivuilla saavutettavina pdf- tai PowerPoint-tiedostoina.

Saavutettavuus pitäisi huomioida myös silloin, kun julkishallinto viestii sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi lain saavutettavuusvaatimuksia ei siis voi kiertää julkaisemalla sisältöjä sosiaalisen median kanavissa.

Sosiaalisen median kanavissa on asetuksia ja toimintoja, jotka parantavat saavutettavuutta. Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä on helppoa lisätä kuvajulkaisuille vaihtoehtoinen teksti, jonka näkövammaisten käyttäjien apuvälineet lukevat. Vaihtoehtoinen teksti ei näy kuvajulkaisun yhteydessä näkeville käyttäjille.

Facebookin kuvajulkaisujen vaihtoehtoiset tekstit

Facebookilla on oma saavutettavuustiimi, joka kehittää Facebookin saavutettavuusominaisuuksia. Facebookin saavutettavuuden ohjesivustolla on varsin selkeät suomenkieliset ohjeet siitä, kuinka Facebookin kuvajulkaisuille voi helposti lisätä vaihtoehtoisen kuvauksen. Tässä vielä tiivistetysti ohje:

 1. Valitse kohta Tee julkaisu ja siitä Kuva tai video.
 2. Hae koneeltasi julkaistava kuva ja vie hiiren osoitin kuvan päälle.
 3. Valitse kuvan päältä Muokkaa kuvaa (siveltimen kuvake).
 4. Valitse vasemmasta laidasta Vaihtoehtoinen teksti (suurennuslasin kuvake).
 5. Jos vaihtoehtoisen tekstin kentässä on jo automaattisesti luotu kuvaus, voit kirjoittaa sen tilalle oman kuvauksesi valitsemalla Ohita luotu vaihtoehtoinen teksti.
 6. Kirjoita tekstikenttään vaihtoehtoinen teksti. Noudata tässä yleisiä vaihtoehtoisen tekstin kirjoittamisen ohjeita.
 7. Valmista tuli! Julkaise.

Tärkeitä huomioita Facebookin vaihtoehtoisista teksteistä

Käyttäjän kieliasetus Facebookissa vaikuttaa alt-teksteihin

Aivan kaikki kielet eivät kuulu Facebookin kuvien saavutettavuusasetusten tuettuihin kieliin. Näkövammaisella käyttäjälla pitää olla omista Facebookin asetuksistaan valittuna kieleksi tuettu kieli (esim. suomi tai englanti), jotta vaihtoehtoinen teksti kuuluisi ruudunlukijalla. Jos käyttäjällä on Facebookin käyttöliittymän kielenä jokin sellainen kieli, jota Facebook ei vielä tue, ruudunlukuohjelma ei lue kuvan vaihtoehtoista tekstiä. Julkaisun tekijän Facebook-tilin kieliasetuksella ei siis ole merkitystä.

Alt-tekstin voi lisätä vain tietokoneella

Ainakin toistaiseksi vaihtoehtoisen tekstin voi lisätä vain tietokoneella, ei mobiililaitteilla. Esimerkiksi tapahtumista kännykällä otetut kuvat kannattaakin lähettää henkilölle, joka voi lisätä kuvajulkaisuihin vaihtoehtoiset tekstit Facebookin täysversiossa tietokoneella.

Jos vaihtoehtoisen kuvauksen tekeminen ei onnistu, kuvajulkaisun saatetekstiin kannattaa kirjoittaa kuvan keskeinen sisältö.

Jos kuva on julkaisun linkin kohteena olevalla verkkosivulla, vaihtoehtoinen teksti kirjoitetaan kohdesivustolla. Facebookissa ei voi lisätä näiden kuvien vaihtoehtoista tekstiä.

Automaattinen vaihtoehtoinen teksti

Facebookissa on nykyään myös tekoälyyn perustuva automaattinen kohteentunnistus, joka voi tuottaa automaattisen vaihtoehtoisen tekstin eli kuvailla kuvan sisältöä näkövammaisille apuvälinekäyttäjille. Kannattaa suhtautua automaattisesti tuotettuun kuvaukseen kriittisesti ja miettiä, onko kuvaus oikeanlainen, tarvitseeko sitä täydentää vai pitäisikö sen tilalle kirjoittaa kokonaan uusi teksti.

Facebookin videojulkaisut voi tekstittää

Facebookissa on työkalu, jolla voi lisätä tekstitykset videoihin. Facebookin ohjesivustolla on suomenkieliset ohjeet tekstityksen lisäämiseksi.

Twitterin kuvajulkaisujen vaihtoehtoiset tekstit

Twitterin kuvajulkaisujen osalta on helppo ottaa käyttöön vaihtoehtoisten tekstien lisäys. Kun lisäät Twitterissä julkaisemillesi kuville vaihtoehtoiset tekstit, parannat merkittävästi twiittiesi saavutettavuutta. Voit ottaa asetukset käyttöön sekä Twitterin selainversiossa että mobiilisovelluksissa.

Saat Twitterin vaihtoehtoiset tekstit käyttöösi profiiliasetuksistasi.

Jos käytät Twitteriä selaimessa,

 • avaa Asetukset ja yksityisyys,
 • avaa Esteettömyys kohdassa Yleinen,
 • valitse ”Kirjoita kuvaukset kuville” kohdassa Näkö ja tallenna muutokset.

Jos käytät Twitterin mobiilisovellusta Android-laitteessa,

 • avaa Asetukset ja yksityisyys,
 • avaa Esteettömyys,
 • valitse kohta ”Kirjoita kuvaukset kuville” kohdassa Kuva.

Jos käytät Twitterin mobiilisovellusta iOS-laitteessa,

 • avaa Asetukset ja yksityisyys,
 • avaa Käyttöapu,
 • valitse ”Kirjoita kuville kuvauksia” kohdassa Näkö.

Tämän jälkeen kun julkaiset Twitterissä kuvia, voit lisätä vaihtoehtoisen tekstin kuvan alalaidan ”Lisää kuvaus” -linkistä. Suurin mahdollinen merkkimäärä kuvaukselle on 420 merkkiä.

Kirjoita vaihtoehtoinen kuvaus niin, että käyttäjä, joka ei näe kuvaa, saa kuvasta sen käyttökontekstissa oleellisen tiedon.

Animoiduille GIF-kuville voi lisätä kuvauksen toistaiseksi vain selaimessa. Android- ja iOS-sovelluksiin mahdollisuus lisätä vaihtoehtoinen kuvaus on tulossa.

Vaihtoehtoiset kuvaukset tulevat esille vain sellaiselle käyttäjälle, joka käyttää tviittien lukemiseen ruudunlukuohjelmaa. Jos et käytä ruudunlukuohjelmaa, näet ALT-merkin vain omissa tviiteissäsi sellaisten kuvien kohdalla, joihin olet lisännyt kuvauksen.

Esimerkki 1 kuvan vaihtoehtoisesta tekstissä Twitterissä.
Tviitin teksti: Hoi nuorisotyöntekijä! Joka 10. nuorella on vaikeuksia lukemisessa. Vinkit nuorten lukemisen tukemiseen saat #NUORI2020-messuilla torstaina 16.1. klo 11-12 tilassa Duetto 1. #armoalukemiseen. Tviitin kuvassa on mainostekstinä: Nuorisotyöntekijä voi olla sankari! Joka 10. nuorella on vaikeuksia lukemisessa. Miten nuorisotyö voi tukea nuorten lukutaitoa? Tule kuuntelemaan keskustelua NUORI2020-messuilla to 16.1. klo 11-12 (Duetto 1). Mainoksessa on piirroskuva karhusta, jonka suussa on teksti RIP Lukemisen tuska.
Tässä tviitissä on kuva tapahtuman mainoksesta, joka sisältää paljon tekstiä. Vaihtoehtoisessa kuvauksessa ei tarvitse toistaa samaa tekstiä kuin itse tviitin tekstissä, vaan kuvauksessa kannattaa kertoa asiat, jotka puuttuvat itse tviitin tekstistä. Tässä tapauksessa kuvaus on: ”Nuorisotyöntekijä voi olla sankari! RIP Lukemisen tuska.”.

Esimerkki 2 kuvan vaihtoehtoisesta tekstissä Twitterissä.
Tviitin teksti: Sanoista tekoihin - #saavutettavuus'työ käytännössä -seminaarissa viestintä on saavutettavaa: puheet tulkataan viittomakielellä ja kirjoitustulkkauksena. Tviitin valokuvassa näkyyy etualalla kaksi viittomakielen tulkkia. Taustalla on puhuja esitysnäytön edessä ja oikealla näyttö, jossa on kirjoitustulkkauksen teksti.
Tässä tviitissä on valokuva seminaarista. Vaihtoehtoinen teksti kertoo valokuvasta asioita, jotka tviitin tekstissä nostetaan esille eli tulkkaustapoja. Kuvaus on: ”Esitysnäytön rinnalla on toinen näyttö kirjoitustulkkausta varten. Viittomakielen tulkit ovat eturivissä.”

Esimerkki 3 kuvan vaihtoehtoisesta tekstissä Twitterissä.
Tviitin tekstin: Tänään aloitamme WCAG-videosarjan kuvaamisen @KVliitto asiantuntijoiden @TapioHaanpera ja @RaisaRintamaki kanssa. Videot julkaistaan ensi vuonna saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustolla. Pysykää linjoilla! #saavutettavuus #WCAG #yhteistyö. Valokuva studiosta jossa mies ja nainen seisovat. Kuvan alla nimet Tapio Haanperä ja Raisa Rintamäki.
Tässä tviitissä valokuva kuvittaa tekstiä. Tviittiin on lisätty valokuvassa olevien henkilöiden nimet, joten niitä ei tarvitse toistaa kuvan kuvauksessa. Tviitin valokuvan kuvaus on ”Studiossa valmistelemassa kuvauksia.”.

YouTube-videoiden tekstitykset

YouTube-videoita voi tekstittää YouTuben oman työkalun avulla. YouTubella on varsin yksityiskohtaiset ja kattavat suomenkieliset ohjeet tekstitysten lisäämisestä.

Miksi videot pitäisi tekstittää? Lue lisää videoiden saavutettavuudesta

Instagram-kuvien vaihtoehtoiset kuvaukset

Kuten Facebookissa, myös Instagramissa on käytössä automaattinen kuvantunnistus, joka laatii kuville vaihtoehtoisia tekstejä. Suositeltavampaa tässäkin tapauksessa on kirjoittaa tekstit itse, sillä tekoäly menee vielä usein metsään kuvantunnistuksessa.

Instagramissa lisätään kuvan vaihtoehtoinen teksti seuraavasti:

 1. Ota tai valitse kuvakirjastosta kuva julkaistavaksi.
 2. Valitse suodatin tai muuten muokkaa kuvaa haluamallasi tavalla. Paina Seuraava.
 3. Valitse Uusi julkaisu -näkymän alalaidasta kohta Lisäasetukset (Advanced Settings).
 4. Paina kohtaa Kirjoita vaihtoehtoinen teksti (Write Alt Text).
 5. Kirjoita kuvaus kenttään ja paina Valmis (iOS) tai Tallenna (Android) (Done/Save).
 6. Jos haluat jälkeenpäin muokata vaihtoehtoista kuvausta, se onnistuu painamalla julkaistun kuvan ylälaidasta kolmea palloa, josta aukeaa muokkausvalikko. Valitse Muokkaa > Muokkaa vaihtoehtoista tekstiä (Edit > Edit Alt Text).

Vaihtoehtoiset kuvaukset LinkedInissä

LinkedIn-kanavan selainversiossa kuville on helppo lisätä vaihtoehtoinen kuvaus olitpa julkaisemassa postausta tai pidempää artikkelia. Kun postaukseen lisää kuvaa, vaihtoehtoisen kuvauksen voi lisätä heti muokkausnäkymästä. On hyvä tietää, että LinkedIn rajoittaa vaihtoehtoisen tekstin laajuuden 120 merkkiin.

Vaihtoehtoisen kuvauksen lisääminen postauksen kuvaan:

 1. Home-välilehden ylälaidassa on Start a post -laatikko. Klikkaa sitä.
 2. Avautuvasta valintaikkunasta voit kirjoittaa postauksesi tekstin. Valintaikkunan alalaidassa voit myös liittää postaukseen kuvan, videoklipin tai liitetiedoston.
 3. Lisää kuva painamalla plusmerkin vieressä olevaa kamerasymbolia.
 4. Kun olet valinnut kuvan, valintaikkunan vasemmasta alalaidasta löytyy kohta ”Add alt text”. Paina sitä.
 5. Kirjoita kuvalle selostus kenttään, paina ”Save” ja julkaise postaus normaalisti.

Ruutukaappaus LinkedIn valintaikkunasta, jossa asetetaan vaihtoehtoinen teksti.

LinkedInissä on mahdollista julkaista myös postausta pidempiä artikkeleita. Myös artikkelien kuviin pystyy lisäämään vaihtoehtoisen kuvauksen. Toimi silloin näin:

 1. Home-välilehden ylälaidasta löytyy Write an article -linkki. Siitä avautuu artikkelin muokkausnäkymä uuteen välilehteen.
 2. Artikkelinäkymässä vie hiiren kursori otsikon alle tekstialueelle ja paina ruutua, jonka oikeassa alakulmassa näkyy pieni plusmerkki.
 3. Valitse Image ja lisää sopiva kuva.
 4. Kun olet lisännyt kuvan, sen oikeaan ylälaitaan ilmestyy ”Add alt text” -painike.
 5. Lisää vaihtoehtoinen teksti kenttään ja paina ”Save”.
 6. Artikkeleille on mahdollista antaa myös ns. kansikuva. Valitettavasti näille ei ole mahdollista lisätä vaihtoehtoista kuvausta.

Ruutukaappaus LinkedInin artikkelin julkaisunäkymästä.

Huomaa, että LinkedInin artikkelien muokkausnäkymä mahdollistaa muutenkin saavutettavan sisällön tuottamisen. Käytä siis otsikkotasoja loogisesti ja nimeä linkit ymmärrettävästi!