Tekstinkäsittelyohjelmat

Tekstinkäsittelyohjelmilla tuotetaan valtavasti erilaisia tiedostoja. Osa asiakirjoista, raporteista, muistioista, ohjeista ym. laitetaan verkkosivuille ladattaviksi sellaisinaan, mutta moni muunnetaan pdf-muotoon ennen kuin se julkaistaan verkossa. Tässä osiossa annetaan ohjeita siitä, miten eri tekstinkäsittelyohjelmilla voi tuottaa saavutettavia asiakirjoja. Mukana ovat ohjelmat Microsoft Word, LibreOffice Writer, Google Docs ja Apple Pages.

Kun alkuperäinen tekstinkäsittelyohjelman tiedosto on saavutettava, siitä on yleensä mahdollista muuntaa saavutettava pdf-tiedosto. Huomaa kuitenkin, että jos tiedosto on rakenteeltaan monimutkainen, pdf-tiedoston saavutettavuuden varmistamiseen tarvitaan vielä pdf-editoria, esimerkiksi Adoben Acrobat DC -ohjelmaa.

Ohjelmissa on eroja

Tekstinkäsittelyohjelmissa on eroja sen suhteen, kuinka saavutettavia tiedostoja ohjelmilla voi tuottaa. On hyvä tuntea käyttämänsä ohjelma(t) ja seurata päivityksiä myös saavutettavuustoimintojen suhteen. Kaikilla esitetyillä ohjelmilla voi tuottaa saavutettavia asiakirjoja ohjelmien omissa tiedostomuodoissa. Jos tiedostomuotona halutaan käyttää pdf-muotoa, pitää ottaa huomioon se, miten hyvin ohjelma muuntaa pdf-version.

Tätä sivua on päivitetty viimeksi 22.3.2024.