Joulukalenteri: 24 vinkkiä

Relandersgrund-laiva jouluvalaistuna Helsingin Meritullintorin rannassa.

Saavutettavasti-joulukalenteri 2021 on täällä!

Celian saavutettavuusasiantuntijat julkaisevat joulukuun 2021 aikana yhteensä 24 hyödyllistä saavutettavuusvinkkiä. Vinkit julkaistaan Celian Twitter-tilillä @celia_gov sekä tässä artikkelissa. Vinkit löytyvät Twitteristä myös aihetunnisteilla #saavutettavuus #s12s #24vinkkiä.

24. luukku: Webinaarivinkki keväälle

Joulupukki lapsi sylissään. Pukilla on kasvoillaan naamari ja tekoparta, lapsella epäileväinen ilme.
Jouluaaton luukussa käännämme katseet kevääseen. Maaliskuun 15.-17. päivänä järjestetään saavutettavuusaiheinen, englanninkielinen Axe-con-webinaari. Viime keväänä ohjelma oli monipuolinen. Tulevana keväänä puhujiksi on varmistunut mm. Sir Tim Berners-Lee. Ilmoittaudu mukaan: Axe-Con Digital Accessibility Conference 2022. Tapahtuma on maksuton.

23. luukku: Jouluperinteitä selkokielellä

Kehitysvamma-alan toimijoiden Verneri-verkkopalvelu kertoo selkokielellä suomalaisista jouluperinteistä. Tekstit voi myös kuunnella ääneen. Verneri.net: Joulun perinteet.

22. luukku: Vinkkejä infograafien saavutettavuuteen

Koronaepidemian aikana selkeä ja ymmärrettävä viestintä myös kuvien muodossa on ollut entistäkin tärkeämpää. Infografiikan saavutettavuuden varmistaminen voi kuitenkin tuntua kovin vaikealta. Päivän luukusta löytyy Carie Fisherin havainnollinen video Accessible Images When It Matters the Most, joka antaa hyvät ohjeet kuvien ja infograafien saavutettavuuteen.

21. luukku: EPUB 3 -tiedoston anatomia

Esteettömyysdirektiivi tuo myös e-kirjat saavutettavuusvaatimusten piiriin. EPUB 3 on e-kirjaformaatti, jolla direktiivin vaatimusten täyttäminen tällä hetkellä parhaiten onnistuu. EDRLab julkaisi taannoin kirjoituksen Anatomy of an EPUB 3 file, joka avaa melko ymmärrettävästi, millaisista osista EPUB 3 -tiedosto koostuu.

20. luukku: Esteettömyysdirektiivin toimeenpano

Esteettömyysdirektiivin kansallinen toimeenpano etenee. Pe 17.12. julkaistiin luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle tuotteiden ja palvelujen esteettömyysvaatimuksista annetun direktiivin täytäntöönpanoa koskevaksi lainsäädännöksi. Luonnoksesta voi jättää lausunnon 1.2.2022 asti. Lausuntopalvelussa on lisätietoja ja luonnos on saatavilla pdf-tiedostona kohdassa Liitteet.

19. luukku: Webinaari esteettömyysdirektiivin etenemisestä EU-maissa

DAISY-konsortion mainiossa webinaarisarjassa Free Webinar Series on Accessible Publishing and Reading esiteltiin joulukuun alussa, miten eri EU-maissa on valmistauduttu esteettömyysdirektiivin vaatimuksiin erityisesti kirja-alalla. Webinaarissa on mukana myös suomalaisväriä, kun Jonas Lillqvist Svenska Litteratursällskapetista kertoo, kuinka heillä on valmistauduttu e-kirjojen uusiin saavutettavuusvaatimuksiin. Webinaarin voit katsoa tästä: EU Accessibility Act: Update

18. luukku: EU:n esteettömyysdirektiivi tulee

Vuonna 2025 voimaan astuu EU:n esteettömyysdirektiivi. Ai mikä? Direktiivi ohjaa monia uusia tuotteita ja palveluja saavutettavuusvaatimusten piiriin. Mukana ovat esimerkiksi verkkokaupat ja e-kirjat! Lue päivän luukusta Avaavan blogiteksti direktiivistä ja sen vaikutuksista.

17. luukku: Työkaluja pdf-tiedostojen käsittelyyn ja tarkistamiseen

Jatketaan vielä hetki pdf-teeman parissa. Design Domination -podcast listaa Creative Boost -sivulla koko joukon hyödyllisiä työkaluja ja lisäosia, joilla voi parantaa, tarkistaa tai automatisoida pdf-tiedostojen saavutettavuutta InDesignissa ja Adobe Acrobatissa. Podcast ja listaus ovat englanniksi. Creative Boost: Top 21 InDesign and PDF Accessibility Tools

16.luukku: Saavutettavien pdf-tiedostojen lukemisjärjestykset

Jos olet joskus ihmetellyt, miten saavutettavien pdf-tiedostojen lukemisjärjestys pitäisi tarkistaa, ei ihme. Pdf-tiedostoille voi nimittäin määrittää useita eri lukemisjärjestyksiä. Ruudunlukuohjelmat yleensä hyödyntävät koodimerkintöjen järjestystä, mutta pdf-tiedoston uudelleenjuoksutuksessa osien järjestys voi olla erilainen. Lisäksi olisi hyvä tarkistaa myös sarkainjärjestys eli se, miten pdf-tiedostossa liikutaan sarkaimen avulla. Neljänneksi lukemisjärjestykseksi voidaan laskea lomakkeen kenttien järjestys, jos tiedostossa on lomakekenttiä.

Englanninkielisessä artikkelissa on kerrottu lukemisjärjestyksistä tarkemmin: Accessible PDFs Have 4 Reading Orders.

15. luukku: Adobe Liquid Mode

Adobe Liquid Mode on tekoälyä hyödyntävä toiminto, joka helpottaa pdf-tiedostojen lukemista mobiililaitteissa Acrobat Reader -sovelluksessa. Lyhyessä videossa esitellään tarkemmin Liquid Moden toimintaa: Reading in Liquid Mode (Youtube-video).

14. luukku: Accessibility Podcast CHAX Chat

Jos olet ihmetellyt pdf-tiedostojen saavutettavuutta ja painiskellut Adobe Acrobatin kanssa, CHAX Chat -podcast on sinulle aarreaitta. Chad Chelius ja Dax Castro tekevät työkseen dokumenteista saavutettavia ja jakavat auliisti neuvojaan viikottaisessa podcastissaan. Podcastin sivustolla on erinomaiset tekstiversiot ja linkit podcastissa mainittuihin ohjelmiin: CHAX Chat Podcast, Accessibility Unravelled.

13. luukku / Den trettonde luckan: Webbkursen Klarspråk – Skriv bättre myndighetstexter

Glad Luciadag! Lär dig vad klarspråk är och hur du kan skriva sakliga, klara och begripliga texter. Institutet för de inhemska språken har producerat webbkursen. Kursen finns på statsförvaltningens inlärningsplattform E-oppiva och är gratis och öppen för alla. Mera information om kursen i Språkinstitutens sida

12. luukku: TINEL-hankkeen saavutettavan verkko-opetuksen oppimateriaalit

Usean eurooppalaisen korkeakoulun yhteinen TINEL-hanke on kehittänyt saavutettavaa verkko-opetusta Universal design-periaatteella. TINEL-hankkeen englanninkieliset oppimateriaalit ovat nyt tutustuttavissa.

11. luukku: TUNIn Saavutettavuus digitaalisessa yhteiskunnassa -opintokokonaisuus

TUNIn Saavutettavuus digitaalisessa yhteiskunnassa -opintokokonaisuuden ensimmäinen osio Saavutettavuuden perusteet MOOC on maksuton ja tarjolla sekä suomeksi että englanniksi. Verkkosivulta löydät hakulomakkeen koulutukseen.

10. luukku: Dateron kurssi saavutettavien oppimateriaalien tekemiseen

Jos saavutettavien oppimateriaalien tekeminen ei ole vielä tuttua, tutustu Dateron ilmaiseen Saavutettavat oppimateriaalit-verkkokurssiin.

9. luukku: Avointen oppimateriaalien saavutettavuusohjeet

Avoin tiede –verkkosivustolta löytyvät ohjeet, miten huomioit saavutettavuuden avoimissa oppimateriaaleissa.

8. luukku: Saavutettavuuskriteeristö korkeakouluille

OHO-hanke julkaisi saavutettavuuskriteeristön, jonka avulla korkeakoulut voivat arvioida omien palveluidensa ja opetuksensa saavutettavuutta.Kriteeristöstä on hyötyä nyt, kun korkeakoulut tekevät omia saavutettavuussuunnitelmiaan.

7. luukku: Saavuta-seminaarin tallenteet

Seitsemäntenä päivänä vinkkaamme marraskuisen Saavuta-seminaarin tallenteista. Esitystallenteiden lisäksi sivulta löytyvät myös puhujien oheismateriaalit. Jos on aikaa vain yhdelle, tässä luukussa suosittelemme Elina Jokisuun kiinnostavaa puheenvuoroa ”Miten parantaa verkkopalvelujen kognitiivista saavutettavuutta?”

6. luukku: Suomesta selkokielellä

Kehitysvammaliitto on julkaisut selkokielisen verkkokirjan Kerron Suomesta lyhyesti. Verkkokirjan on kirjoittanut Sakari Kilkki. Tekstit voi kuunnella ääneen luettuna.

5. luukku: Kelan selkokieliset sivut

Kelassa on tehty pitkään työtä selkokielen puolesta. Kela sai jo vuonna 2010 Vuoden selväsanainen -palkinnon. Hieno esimerkki Kelan saavutettavuustyöstä ovat Kelan sivut selkosuomeksi ja ruotsinkieliset Lättläst-sivut.

4. luukku: Selkeän ja saavutettavan kielen työkalupakki

Mari Kervinen ja Laura Niemi ovat ideoineet selkeän ja saavutettavan kielen työkalupakkia. Jos olet kiinnostunut selkeästä kielestä, liity Facebookissa työkalupakkia kehittävään ryhmään ja jaa kokemuksia ja hyviä käytäntöjä.

3. luukku: Viittomakielinen kirjasto

3.12. on kansainvälinen vammaisten päivä. Tutustu päivän kunniaksi Viittomakielisen kirjaston aineistoihin verkossa. Kirjaston videoissa on paljon tietoa kuuroudesta ja viittomakielestä. Kirjasto julkaisee myös omaa joulukalenteriaan, joka löytyy joulukuussa kirjaston etusivulta. Viittomakielisen kirjaston etusivu

2. luukku: Hyvän virkakielen verkkokurssipaketti

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on tehnyt hyvän virkakielen verkkokurssipaketin, joka on kaikille avoin. Paketissa on kuusi kurssia, joista viisi on suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen. Verkkokurssit ovat E-oppivan alustalla. Kotus esittelee kurssipaketin sisällön.

1. luukku: Kognitiivisen saavutettavuuden ohjeet

Kognitiivinen saavutettavuus tarkoittaa sitä, että verkkopalvelut ovat helposti käytettävissä ja ymmärrettäviä. Selkeästi meille -hankkeessa on saavutettavuustestaajina kehitysvammaisia ihmisiä ja hankkeessa luodaan ohjeita kognitiivisesta saavutettavuudesta. Tutustu hyödyllisiin ohjeisiin hankkeen verkkosivuilla.


Artikkelin kansikuva: Jouluvaloin koristeltu majakkalaiva Relandersgrund Meritullintorin rannassa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Tuula Sipilä 2020. CC BY 4.0.

24. luukun kuva: Pikkutyttö joulupukin sylissä jouluna. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Juha Jernvall 1960. CC BY 4.0

Viimeisimmät kirjoitukset

Tietokoneen näytöllä on tekstiä ja keskellä iso kuva, jossa on kysymysmerkki.

Yleinen | 09.01.2024

Toiminnallisten kuvien alt-tekstit

Kaksi hymyilevää aikuista istuu vierekkäin skeittipuistossa. Toisella on kädessään kännykkä, jota he katsovat ja kuuntelevat jakamalla vihreät nappikuulokkeet.

Yleinen | 14.02.2023

Keski-ikäinen valkoihoinen ylipainoinen nainen nauramassa salaatille – miksi ihmisten kuvaileminen vaihtoehtoisissa teksteissä on niin vaikeaa? 

Pieni tonttufiguuri hiihtämässä pipo silmillään.

Yleinen | 01.12.2022

Joulukalenteri: 24 luukkua saavutettavista julkaisuista