Joulukalenteri: 24 luukkua saavutettavista julkaisuista

Pieni tonttufiguuri hiihtämässä pipo silmillään.
Lähde: Susanne Jutzeler / Pexels.

Tervetuloa joulukalenteriin!

Celian saavutettavuusasiantuntijat julkaisevat tänäkin vuonna yhteensä 24 hyödyllistä saavutettavuusvinkkiä. Tämän vuoden kalenterin teemana on saavutettava julkaiseminen.

Vinkit julkaistaan Celian Twitter-tilillä @celiakirjasto sekä tässä artikkelissa. Vinkit löytyvät Twitteristä myös aihetunnisteilla #saavutettavuus #s12s #24vinkkiä.

Luukku 24: Saavutettavuuskirjasto Celia toivottaa hyvää joulua!

Vuoden 2023 alusta alkaen Celian uusi virallinen nimi on Saavutettavuuskirjasto Celia. Uusi nimi kuvaa aiempaa paremmin sekä Celian moninaista asiakaskuntaa että kirjaston laajaa tehtäväkenttää. Sähköpostiosoitteet ja muut tiedot säilyvät ennallaan.

Saavutettavuuskirjasto Celian uusi logo jouluaiheisten koristeiden ympäröimänä.

Luukku 23: Html-aiheisia juttuja tosiharrastajille

Aatonaaton luukusta paljastuu toinen kalenteri! HTMLHell Advent Calendar 2022 sisältää 24 tekstiä tai artikkelia, jotka käsittelevät html-koodin saavutettavuutta, hyviä käytäntöjä ja käytettävyyttä.

Luukku 22: Työkaluja kootusti Trello-taululla

Saavutettavien julkaisujen tuottamiseen ja tarkistamiseen on monia hyviä työkaluja. Mistä ne kaikki vaan löytäisi? Päivän vinkkinä italialainen LIA-säätiö on koonnut vinkkejä yhteen Trello-taululle. Mukana on maksuttomia ja maksullisia ohjelmia sekä vinkkejä ohjesivuihin ja standardeihin. Trello board: Tools for Accessible Publishing.

Luukku 21: Saavutettavan julkaisemisen Include-konferenssi tulee taas!

Päivän luukussa on hyviä uutisia etenkin e-kirjojen julkaisijoille ja tuottajille. Yhteispohjoismainen yhdenvertaisen julkaisemisen tapahtuma Include! järjestetään huhtikuun 24. ja 25. päivä Malmössä, Ruotsissa. Osa tapahtuman sisällöstä välitetään myös verkkoon. Tilaa uutiskirje NIPI:n sivuilta niin kuulet lisää!

Luukku 20: Vielä yksi ohjesivusto

Päivän luukusta paljastuu vielä yksi hyödyllinen ohjesivusto saavutettavan julkaisemisen tueksi. Daisy Accessible Publishing Knowledge Base sisältää monipuolisesti erilaisia ohjeita, valmiita koodiesimerkkejä ja paljon muuta!

Luukku 19: Saavutettavan julkaisemisen ohjeita Kanadasta

Lisää hyviä aineistoja saavutettavien julkaisujen tuottamisen opetteluun! 19. luukusta paljastuu kanadalainen Accessible Publishing Learning Network -sivusto. Englanninkielinen sivusto tarjoaa monenlaisia vinkkejä eri rooleihin ja tehtäviin.

Luukku 18: Inclusive Publishing in Practice

Inclusive Publishing in Practice (IPIP) on laaja ilmainen verkkoaineisto saavutettavan julkaisemisen itseopiskeluun. Materiaali on englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja hollanniksi. Sivusto julkaistiin syksyllä 2022 ja se sisältää monipuolisesti opiskelumoduuleja eri aiheista.

Luukku 17: Uusi opas tiedon saavutettavaan visualisointiin

Päivän luukku jatkaa saavutettavan infografiikan teemaa. Urban Instituten tuore raportti Do No Harm Guide: Centering Accessibility in Data Visualization tarjoaa paljon hyödyllisiä ohjeita ja tietoa.

Luukku 16: Huomioi saavutettavuus infografiikassa

Infografiikka on suosittu tapa välittää paljon tietoa, mutta miten infografiikoiden saavutettavuus huomioidaan? Päivän luukusta paljastuu tallenne Saavuta-seminaarin esityksestä, jossa Eficoden Ruut Kiiskilä antaa hyviä ohjeita saavutettavaan infografiikkaan.

Saavutettava infografiikka  |  Ruut Kiiskilä  | Saavuta 2022

Luukku 15: Ohjeita kirjailijoille kuvien selostamiseen

Kun julkaisussa on kuvia, paras kuvailija on lähes aina tekstin tekijä. Hyvien tekstivastineiden tekeminen vaatii silti ammattikirjailijoiltakin perehtymistä ja opettelua. Routledge-kustantamo on koonnut erinomaiset alt-tekstiohjeet kirjailijoille (englanniksi).

Luukku 14: Tekstin ja äänen synkronointi e-kirjassa: kirjavinkki

Tulevassa saavutettavuuslainsäädännössä yksi e-kirjojen saavutettavuusvaatimus kuuluu: “on varmistettava, että ääntä ja tekstiä sisältävä sähkökirja tarjoaa synkronoitua tekstiä ja ääntä”. Tätä kutsutaan joskus karaokeluennaksi. 14. Luukussa on esimerkki tällaisesta englanninkielisestä kirjasta. Google Play Store: The Little Red Hen.

Luukku 13: Tekoäly kuvien selostamisessa: kyllä vai ei?

Lucian päivän kunniaksi päivän kalenterin luukku aukeaa Italiaan. Milanossa toimiva Fondazione LIA selvitti, miten hyvin tekoäly selviää kuvien tekstivastineiden laatimisesta. Vielä selostuksia ei kannata antaa koneen tehtäväksi! Tarkemmin aihetta avaa artikkeli Automating the alternative descriptions of images.

Luukku 12: Saavutettavat asiakirjat verkossa

Päivän luukussa muistutus eOppivan kaikille avoimesta ja maksuttomasta  Saavutettavat asiakirjat verkossa -kurssista. Kurssi tarjoaa paljon paljon käytännön ohjeita MS Office –ohjelmien käyttäjille siitä, miten voit tehdä saavutettavia asiakirjoja. Kurssi on päivitetty viimeksi tänä keväänä vastaamaan uusien ohjelmaversioiden ominaisuuksia.

Luukku 11: WordToEpub-lisäosa

Päivän luukusta löytyy WordToEPUB-ohjelma, joka – kuten nimi vihjaa0– muuntaa Word-tiedostoja epub-tiedostoiksi. Ohjelma on ilmainen ja sen saa asennettua Wordiin lisäosana. Ohjelma toimii myös suomeksi. Ohjelman voi hankkia ja lisätietoja lukea Daisy-konsortion sivuilta (englanniksi).

Luukku 10: Saavutettavia PDF/UA-tiedostoja

Tiesitkö, että vapaan lähdekoodin LibreOffice Writer -tekstinkäsittelyohjelmalla on mahdollista tuottaa saavutettavia PDF/UA-tiedostoja? Ohjelmassa on myös työkalu Saavutettavuuden tarkistus. LibreOfficen omilta sivuilta lisätietoa ohjelman ominaisuuksista (englanniksi).

Luukku 9: Asiakirjastandardi päivittyy

Suomalaista asiakirjastandardia uudistetaan parhaillaan vastaamaan digiajan vaatimuksia. Suomen standardisoimisliiton blogissa Sirpa Sipola hieman avaa, millaisia uudistuksia on luvassa: Miltä asiakirjastandardi maistuu vuonna 2022?

Luukku 8: Esteettömyysdirektiivin kansallinen toimeenpano pähkinänkuoressa

Millaista uutta lainsäädäntöä esteettömyysdirektiivi tuo mukanaan? Keitä kaikkia uusi säätely koskee? Roosa Patrakka liikenne- ja viestintäministeriöstä sekä Emilia Laitala valtiovarainministeriöstä avaavat lainsäädäntöä helppotajuisesti Saavuta-seminaarin tallenteessa Esteettömyysdirektiivin kansallinen toimeenpano.

Luukku 7: Lainsäädäntö etenee

Esteettömyysdirektiivin vaatimukset tuodaan osaksi kansallista lainsäädäntöä. Täytäntöönpano otti askelen eteenpäin ja lainsäädäntö oli 7.12. eduskunnan täysistunnossa toisessa käsittelyssä, eli lähes tulkoon valmis!

Luukku 6: Saavuta e-kirja

Itsenäisyyspäivän luukusta paljastuu oppimateriaali Saavuta e-kirja. Avointen oppimateriaalien kirjastossa julkaistu opas käy läpi, miten e-kirjoista voi saada suurimman hyödyn ja miten niitä voi esimerkiksi lukea koneäänen avulla.

Luukku 5: Eurooppalainen verkkokauppatutkimus

Esteettömyysdirektiivin myötä tulevat vaatimukset koskevat myös verkkokauppaa. Eficode toteutti vastikään laajan tutkimuksen, jossa kartoitettiin, millaisella tolalla Euroopan suurimpien verkkokauppojen saavutettavuus on. Joillain osa-alueilla monet kaupat menestyivät hyvin, mutta suurimmalla osalla on vielä tekemistä, jotta vaatimuksiin päästään. Tutkimuksen raportin voi ladata itselleen Eficoden sivuilta.

Luukku 4: Sähkökirjat ja koko ketju

Neljäs luukku muistuttaa, että koko sähkökirjojen ketjun kirjan etsimisestä ja hankinnasta lukemiseen lukulaitteessa tai -ohjelmassa tulee olla saavutettava. Jokaisen ketjun toimivan pitää siis omalta osaltaan huolehtia, että saavutettavuusvaatimukset täyttyvät, olipa kyse sitten kirjatiedoston rakenteesta, verkkokaupan saavutettavuudesta tai mobiilisovelluksen ominaisuuksista. Lisää tietoa artikkelista Esteettömyysdirektiivi ja e-kirjojen saavutettavuus | Vastuullinen tiede.

Luukku 3: Saavutettavuuskello tikittää

Esteettömyysdirektiivin vaatimukset astuvat voimaan noin 2,5 vuoden kuluttua, kello siis käy! Kalenterin kolmannessa luukussa on Gregorio Pellegrinon Digital Publishing Summit -tapahtumassa pitämä puhe Accessibility clock is ticking (YouTube-video), joka havainnollistaa e-kirjoihin liittyvää sääntelyä. Video on englanninkielinen.

Luukku 2: Vertaistukea somesta e-kirjan tekijöille

Kalenterin toisesta luukusta paljastuu Twitter-vinkki! Tiesitkö, että #eprdctn-tunnisteella löydät keskustelua, vinkkejä ja vertaistukea e-kirjojen tuotannosta, myös e-kirjojen saavutettavuudesta? Samalla nimellä on myös Facebook-ryhmä. 

Luukku 1: Uusi verkkosivu saavutettavasta julkaisemisesta

Celia avasi syyskuussa uuden verkkosivuston. Saavutettavaan julkaisemiseen, erityisesti e-kirjoihin, keskittynyt Julkaise kaikille -sivusto on tarkoitettu kaikille julkaisemisesta kiinnostuneille. Sivusto tarjoaa paljon päivittyviä käytännön ohjeita myös kustannusalan ammattilaisille.

Viimeisimmät kirjoitukset

Tietokoneen näytöllä on tekstiä ja keskellä iso kuva, jossa on kysymysmerkki.

Yleinen | 09.01.2024

Toiminnallisten kuvien alt-tekstit

Kaksi hymyilevää aikuista istuu vierekkäin skeittipuistossa. Toisella on kädessään kännykkä, jota he katsovat ja kuuntelevat jakamalla vihreät nappikuulokkeet.

Yleinen | 14.02.2023

Keski-ikäinen valkoihoinen ylipainoinen nainen nauramassa salaatille – miksi ihmisten kuvaileminen vaihtoehtoisissa teksteissä on niin vaikeaa? 

Pieni tonttufiguuri hiihtämässä pipo silmillään.

Yleinen | 01.12.2022

Joulukalenteri: 24 luukkua saavutettavista julkaisuista