Saavutettavuus sosiaalisessa mediassa

Piirros, jossa ihmishahmo seisoo kannettavan tietokoneen päällä katse näytön suuntaan. Läpinäkyvän näytön takana on maisema, jossa näkyy puita ja rakennuksia.

Sosiaalisen median käyttö julkishallinnon viestinnässä on arkipäivää ja tärkeä osa viestinnän kokonaisuutta. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että tärkeät päivitykset ja tiedot löytyvät myös organisaation omilta verkkosivuilta. Esimerkiksi SlideShare-esitykset kannattaa tarvittaessa julkaista myös omilla verkkosivuilla saavutettavina pdf- tai PowerPoint-tiedostoina.

Saavutettavuus pitäisi huomioida myös silloin, kun julkishallinto viestii sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalisen median kanavissa on asetuksia ja toimintoja, jotka parantavat saavutettavuutta. Esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä on helppoa lisätä kuvajulkaisuille vaihtoehtoinen teksti, jonka näkövammaisten käyttäjien apuvälineet lukevat. Vaihtoehtoinen teksti ei näy kuvajulkaisun yhteydessä näkeville käyttäjille.

Facebookin kuvajulkaisujen vaihtoehtoiset tekstit

Facebookilla on oma saavutettavuustiimi, joka kehittää Facebookin saavutettavuusominaisuuksia. Facebookin saavutettavuuden ohjesivustolla on varsin selkeät suomenkieliset ohjeet siitä, kuinka Facebookin kuvajulkaisuille voi helposti lisätä vaihtoehtoisen kuvauksen. Tässä vielä tiivistetysti ohje:

  1. Valitse kohta Tee julkaisu ja siitä Kuva tai video.
  2. Hae koneeltasi julkaistava kuva ja vie hiiren osoitin kuvan päälle.
  3. Valitse kuvan päältä Muokkaa kuvaa (siveltimen kuvake).
  4. Valitse vasemmasta laidasta Vaihtoehtoinen teksti (suurennuslasin kuvake).
  5. Jos vaihtoehtoisen tekstin kentässä on jo automaattisesti luotu kuvaus, voit kirjoittaa sen tilalle oman kuvauksesi valitsemalla Ohita luotu vaihtoehtoinen teksti.
  6. Kirjoita tekstikenttään vaihtoehtoinen teksti. Noudata tässä yleisiä vaihtoehtoisen tekstin kirjoittamisen ohjeita.
  7. Valmista tuli! Julkaise.

Tärkeitä huomioita Facebookin vaihtoehtoisista teksteistä

Käyttäjän kieliasetus Facebookissa vaikuttaa alt-teksteihin

Tällä hetkellä suomi ei kuulu Facebookin kuvien saavutettavuusasetusten tuettuihin kieliin. Näkövammaisen käyttäjän pitää valita omista Facebookin asetuksistaan kieleksi englanti, jotta vaihtoehtoinen teksti kuuluisi ruudunlukijalla. Jos käyttäjällä on Facebookin käyttöliittymän kielenä suomi, ruudunlukuohjelma ei lue kuvan vaihtoehtoista tekstiä. Julkaisun tekijän Facebook-tilin kieliasetuksella ei siis ole merkitystä.

Ruudunlukuohjelma osaa kyllä lukea vaihtoehtoisen tekstin suomalaisittain ääntäen, vaikka käyttäjä olisi valinnut Facebookin käyttöliittymän kieleksi englannin.

Alt-tekstin voi lisätä vain tietokoneella

Ainakin toistaiseksi vaihtoehtoisen tekstin voi lisätä vain tietokoneella, ei mobiililaitteilla. Esimerkiksi tapahtumista kännykällä otetut kuvat kannattaakin lähettää henkilölle, joka voi lisätä kuvajulkaisuihin vaihtoehtoiset tekstit Facebookin täysversiossa tietokoneella.

Jos vaihtoehtoisen kuvauksen liittäminen ei onnistu, kuvajulkaisun saatetekstiin kannattaa kirjoittaa kuvan keskeinen sisältö.

Jos kuva on julkaisun linkin kohteena olevalla verkkosivulla, vaihtoehtoinen teksti kirjoitetaan kohdesivustolla. Facebookissa ei voi lisätä näiden kuvien vaihtoehtoista tekstiä.

Automaattinen vaihtoehtoinen teksti

Facebookissa on nykyään myös tekoälyyn perustuva automaattinen kohteentunnistus, joka voi tuottaa automaattisen vaihtoehtoisen tekstin eli kuvailla kuvan sisältöä näkövammaisille apuvälinekäyttäjille. Kannattaa suhtautua automaattisesti tuotettuun kuvaukseen kriittisesti ja miettiä, onko kuvaus oikeanlainen, tarvitseeko sitä täydentää vai pitäisikö sen tilalle kirjoittaa kokonaan uusi teksti.

Facebookin videojulkaisut voi tekstittää

Facebookissa on työkalu, jolla voi lisätä tekstitykset videoihin. Facebookin ohjesivustolla on suomenkieliset ohjeet tekstityksen lisäämiseksi.

Twitterin kuvajulkaisujen vaihtoehtoiset tekstit

Twitterin kuvajulkaisujen osalta on helppo ottaa käyttöön vaihtoehtoisten tekstien lisäys. Kun lisäät Twitterissä julkaisemillesi kuville vaihtoehtoiset tekstit, parannat merkittävästi twiittiesi saavutettavuutta. Voit ottaa asetukset käyttöön sekä Twitterin täysversiossa että mobiiliversiossa.

Saat Twitterin vaihtoehtoiset tekstit käyttöösi profiiliasetuksistasi. Jos käytät täysversiota, mene kohtaan Asetukset ja yksityisyys ja valitse sivunavigaatiossa viimeisenä oleva Saavutettavuus-alasivu. Valitse kohta ”Kirjoita kuvien kuvaukset” ja tallenna muutokset.

Tämän jälkeen kun julkaiset Twitterissä kuvia, voit lisätä vaihtoehtoisen tekstin kuvan alalaidan ”Lisää kuvaus” -palkista. Toiminto on käytössä myös Twitterin mobiiliversiossa.

Kirjoita vaihtoehtoinen kuvaus niin, että käyttäjä, joka ei näe kuvaa, saa kuvasta sen käyttökontekstissa oleellisen tiedon. Tarkemmat ohjeet vaihtoehtoisten kuvien kirjoittamiseksi

YouTube-videoiden tekstitykset

YouTube-videoita voi tekstittää YouTuben oman työkalun avulla. YouTubella on varsin yksityiskohtaiset ja kattavat suomenkieliset ohjeet tekstitysten lisäämisestä.

Miksi videot pitäisi tekstittää? Lue lisää videoiden saavutettavuudesta

Instagram-kuvien vaihtoehtoiset kuvaukset

Myös Instagramissa on mahdollista lisätä kuville vaihtoehtoinen kuvaus. Instagramin suomenkielinen ohje Miten muokkaan kuvan vaihtoehtoista tekstiä Instagramissa? kertoo, miten kuvalle voi lisätä vaihtoehtoisen kuvauksen tai muokata jo olemassaolevaa kuvausta.