Hyvä tietää ruudunlukuohjelmista

Vierailija on tällä kertaa Ville Lamminen.

Nappikuulokkeet tietokoneen näppäimistöllä.
Kuva: Akshay M / Unsplash

Ruudunlukuohjelma tekee sitä, mihin termi ruudunluku jo viittaa eli se lukee näkövammaiselle käyttäjälle tietokoneen tai älylaitteen näytöllä näkyvää sisältöä. Tämän lisäksi ohjelma auttaa käyttäjäänsä liikkumaan esimerkiksi käyttöjärjestelmän asetuksissa tai verkkopalvelun sisällössä. Ruudunlukuohjelma kertoo näytön sisällöstä käyttäjälle joko synteettisenä puheena tai pistenäytölle tuotettuna pistekirjoituksena.

Ruudunlukuohjelmat ja saavutettavuus

Ruudunlukuohjelmissa on useita näppäinkomentoja, joiden avulla käyttäjä voi siirtyä sisällön elementtien kuten otsikoiden ja taulukoiden välillä. Jotta ruudunlukuohjelma tunnistaa elementit oikein ja pystyy liikkumaan niiden välillä, sisällön on oltava saavutettavaa. Ruudunlukuohjelma ei pysty lukemaan eikä tulkitsemaan mitä tahansa sisältöä eli saavuttamaton sisältö on saavuttamatonta myös ruudunlukuohjelmalle ja sen myötä sitä tarvitseville käyttäjille.

Saavutettavuuden huomioiminen on siis ruudunlukuohjelmien toimivuuden kannalta ratkaisevaa. Kuvaan lisättävä vaihtoehtoteksti on hyvä esimerkki saavutettavuusominaisuudesta, joka auttaa erityisesti ruudunlukuohjelman käyttäjiä. Toisinaan kuulee pohdittavan, miten tietyt asiat kuten numerot tai päivämäärät olisi merkittävä, jotta ruudunlukuohjelma lukisi ne oikein. Koska tarjolla on useita ruudunlukuohjelmia, useita käyttöjärjestelmäversioita ja vielä useampia asetuksia, on suositeltavinta käyttää virallisia merkintätapoja ja edellyttää, että ruudunlukuohjelma tunnistaa ne oikein.

Oman sisällön testaaminen ruudunlukuohjelmalla

Oman sisällön testaaminen ruudunlukuohjelmalla on teoriassa mahdollista, koska lähes kaikkien käyttöjärjestelmien uusimmat versiot sisältävät ruudunlukuohjelman. Vaikka itsenäinen testaus on parhaimmillaan hyvin havainnollistavaa, tottumattoman käyttäjän testituloksiin kannattaa kuitenkin suhtautua vähintään varauksella, sillä ruudunlukuohjelman kannalta olennaisten asioiden huomaaminen edellyttää käyttörutiinia, joka ei synny muutaman tunnin testauksella.

Yleisimmät ruudunlukijat

Tunnetuimpia Windows-käyttöjärjestelmän ruudunlukuohjelmia ovat JAWS for Windows ja NVDA. Windows 10- käyttöjärjestelmän mukana tuli Lukija-niminen ruudunluku, joka on ilmaisen NVDA:n lisäksi hyvinkin toimiva ratkaisu peruskäyttäjälle. Applen ruudunlukuohjelma on VoiceOver, jolle tarjoaa nykyään jo kelvollisen vaihtoehdon Googlen TalkBack. Linuxin graafisen käyttöliittymän ruudunlukuohjelma on viime aikoina kovasti kehittynyt Orca.

Ville Lamminen on Näkövammaisten liiton digitalisaatioasiantuntija.

Viimeisimmät kirjoitukset

Tietokoneen näytöllä on tekstiä ja keskellä iso kuva, jossa on kysymysmerkki.

Yleinen | 09.01.2024

Toiminnallisten kuvien alt-tekstit

Kaksi hymyilevää aikuista istuu vierekkäin skeittipuistossa. Toisella on kädessään kännykkä, jota he katsovat ja kuuntelevat jakamalla vihreät nappikuulokkeet.

Yleinen | 14.02.2023

Keski-ikäinen valkoihoinen ylipainoinen nainen nauramassa salaatille – miksi ihmisten kuvaileminen vaihtoehtoisissa teksteissä on niin vaikeaa? 

Pieni tonttufiguuri hiihtämässä pipo silmillään.

Yleinen | 01.12.2022

Joulukalenteri: 24 luukkua saavutettavista julkaisuista