Hyvää kansainvälistä saavutettavuuspäivää!

Nuori musta mies istuu penkillä kuulokkeet korvillaan ja pieni ruskea koira sylissään. Taustalla katumaisema.

Tänään, toukokuun kolmantena torstaina, vietetään kansainvälistä saavutettavuuspäivää, Global Accessibility Awareness Day.

Päivän kunniaksi olemme koonneet linkkivinkkejä koko päivän ratoksi ja hyödyksi. Vinkkien teemana on käyttäjänäkökulma saavutettavuuteen. Vinkit löytyvät koostettuna tästä artikkelista, mutta jaamme vinkkejä myös Celian Twitter-tilillä. Twitterissä kannattaa myös seurata tunnisteita #GAAD sekä GAAD2021.

Päivän linkkivinkit

Katso Selkeästi meille -hankkeen esittely Ymmärrän2021-webinaarissa ja kuule kuinka kokemusasiantuntijat Heikki ja Roberto laukovat suoria sanoja verkkosivujen saavutettavuudesta!

Léonie Watson kertoo englanninkielisessä artikkelissa, miten ruudunlukija lukee taulukoita. Demovideo ruudunlukijan toiminnasta (englanniksi) on myös hyvin havainnollinen!

Englantilainen Molly Watt on saavutettavuusasiantuntija, joka on itsekin kuulonäkövammainen. Hän kertoo kokemuksistaan englanniksi tekstitetyssä videossa How to Navigate Digital World as a Person with Print Disabilities.

Lyssna på Emma Åstrands tal Fifty shades of funkis vid Svenska Daisykonsortiets webkonferens 2020. Emmas tal är på svenska. Ruotsalainen vammaisaktivisti Emma Åstrand pitää kiinnostavan puheen verkkokonferenssissa. Video on tekstitetty ruotsiksi.

ChaxChat Accessibility Podcast paneutuu etenkin pdf:ien saavutettavuuteen. 4. jaksossa vieraana Jose Martinez, joka käyttää itse ruudunlukuohjelmia. Podcast on englanninkielinen ja vaatii jonkin verran pohjatietoa pdf-tiedostojen tekemisestä ja korjaamisesta.

Illalla 19.30 kannattaa katse kääntää Tukholmaan. Tuolloin ilmoille lähetetään perinteinen Global Accessibility Awareness Dayn ”t12t meet-up”, jonka teemana on tällä kertaa Creating Accessibility Culture at Work. Tapahtumaan voi ilmoittautua ennakkoon, mutta sitä voi seurata myös suorana t12t-YouTube-kanavalta.

Katso päivän lopuksi palkittu Crip Camp – A Disability Revolution -elokuva, joka kertoo vammaisliikkeen alkuajoista USAssa. Elokuva löytyy myös suomeksi tekstitettynä Netflixistä nimellä Rämpyläleiri.

Logo, jossa ympyrän sisällä lyhenne GAAD ja ympyrän kehällä näppäimistön kuva.

Viimeisimmät kirjoitukset

Tietokoneen näytöllä on tekstiä ja keskellä iso kuva, jossa on kysymysmerkki.

Yleinen | 09.01.2024

Toiminnallisten kuvien alt-tekstit

Kaksi hymyilevää aikuista istuu vierekkäin skeittipuistossa. Toisella on kädessään kännykkä, jota he katsovat ja kuuntelevat jakamalla vihreät nappikuulokkeet.

Yleinen | 14.02.2023

Keski-ikäinen valkoihoinen ylipainoinen nainen nauramassa salaatille – miksi ihmisten kuvaileminen vaihtoehtoisissa teksteissä on niin vaikeaa? 

Pieni tonttufiguuri hiihtämässä pipo silmillään.

Yleinen | 01.12.2022

Joulukalenteri: 24 luukkua saavutettavista julkaisuista