Saavutettavuuslaki on täällä tänään!

Kalenterin sivu, josta ympyröity punaisella päiväys 23.9.

Julkisen sektorin toimijoita koskeva laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta tuli voimaan 1.4.2019. Lain ensimmäinen määräaika verkkosivuston saavutettavaksi saattamiseen on tänään, 23.9.2019.

Pitääkö nyt painaa paniikkinappulaa, harjoittaa itseruoskintaa tai ehkä alkaa säästää rahaa sakkoja varten?

Ei välttämättä! Tarkista ainakin ensin tästä, mitkä päivämäärät koskevat omaa organisaatiotasi.

Onko sivusto uusi vai vanha?

Uudet verkkosivustot ovat lain piirissä ensimmäisinä. Uusi on sellainen sivu, joka on julkaistu 23.9.2018 tai sen JÄLKEEN. Tällainen sivusto on saavutettavuusvaatimusten piirissä nyt heti, eli 23.9.2019.

Voit siirtyä suoraan painamaan paniikkinappulaa tai vaihtoehtoisesti iloita, että olette ottaneet lain huomioon ja kaikki on jo kunnossa.

Vanhoilla verkkosivustoilla siirtymäaika on hieman pidempi. Internetissä kaikki kukkii nopeasti, joten vanhaksi katsotaan yli vuoden ikäinen verkkosivusto. Toisin sanoen sivustot, jotka on julkaistu ENNEN 23.9.2018 ovat lain vaatimusten piirissä vuoden päästä, 23.9.2020.

Mikäli mitään asiaan eteen ei ole vielä organisaatiossasi tehty, pieni itseruoskintatuokio voi olla paikallaan. Sitten onkin käärittävä hihat ja ryhdyttävä toimeen, vuosi on lyhyt aika!

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, laissa on kuitenkin hieman lisää päivämääriä erilaisille sisällöille, joita sivustoilla julkaistaan.

Milloin asiakirjojen on oltava saavutettavia?

Mikäli sivustollasi on julkaistu asiakirjoja (esim. pdf, docx, ppt), täytyy myös niiden täyttää saavutettavuusvaatimukset. Asiakirjojen kohdalla erityisesti 23.9.2018 on tärkeä päivä. Kaikkien 23.9.2018 jälkeen julkaistujen asiakirjojen on oltava saavutettavia:

23.9.2019, jos nettisivu on uusi eli juuri nyt alle vuoden vanha

23.9.2020, jos nettisivu on yli vuoden vanha

Myös tätä vanhempien eli ennen syyskuun 23. päivää 2018 julkaistujen asiakirjojen on oltava saavutettavia, jos ne ovat oleellisia sivuston käyttäjän oikeuksien ja velvollisuuksien toteutumiselle (asiointilomakkeet, ohjeet).

Koska videoiden ja podcastien pitää olla saavutettavia?

Aikasidonnainen media, tutummin videot, äänitteet, podcastit ja vastaavat astuvat lain vaatimusten piiriin myös vuoden päästä, 23.9.2020. Tästä ajankohdasta eteenpäin lain piirissä olevilla verkkosivuilla julkaistavien mediatiedostojen on täytettävä saavutettavuusvaatimukset 14 vuorokauden sisällä julkaisusta: videot tulee tekstittää kielensisäisesti, äänitteille tulee tarjota tekstivastine.

Aikaraja ei ole taannehtiva, eli vaikkapa joulukuussa 2019 julkaistavaa henkilökunnan joulutervehdysvideota ei tarvitse jälkikäteen tekstittää. Vaatimukset eivät myöskään koske suoria lähetyksiä.

Mikäli organisaatiosi tarjoaa palveluja mobiilisovelluksilla, ne ovat lain vaatimusten piirissä 23.6.2021.

Jos  mietit, mitä nyt sitten pitää tehdä, lue lisää Celian verkkosivuilta: Saavutettavuuslain ensimmäinen maaliviiva on ylitetty.

Viimeisimmät kirjoitukset

Tietokoneen näytöllä on tekstiä ja keskellä iso kuva, jossa on kysymysmerkki.

Yleinen | 09.01.2024

Toiminnallisten kuvien alt-tekstit

Kaksi hymyilevää aikuista istuu vierekkäin skeittipuistossa. Toisella on kädessään kännykkä, jota he katsovat ja kuuntelevat jakamalla vihreät nappikuulokkeet.

Yleinen | 14.02.2023

Keski-ikäinen valkoihoinen ylipainoinen nainen nauramassa salaatille – miksi ihmisten kuvaileminen vaihtoehtoisissa teksteissä on niin vaikeaa? 

Pieni tonttufiguuri hiihtämässä pipo silmillään.

Yleinen | 01.12.2022

Joulukalenteri: 24 luukkua saavutettavista julkaisuista